Contextul aparitiei EUTR (Regulamentul UE nr. 995/2010)
“Recoltarea ilegala de lemn reprezinta o problema globala de interes international major. Aceasta problema constituie o amenintare grava pentru paduri, intrucat contribuie la procesul de despadurire si de degradare a padurilor, responsabil pentru aproximativ 20% din emisiile globale de CO . De asemenea, ameninta biodiversitatea si submineaza gestionarea padurilor si dezvoltarea durabila, inclusiv viabilitatea comerciala a operatorilor care isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia aplicabila” (Paragraful 3, EUTR).
In scopul combaterii exploatarii forestiere ilegale si a comertului aferent, in cadrul EUTR au fost adoptate masuri ce vizeaza interzicerea introducerii pe piata interna pentru prima data a lemnului recoltat ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta.
Ce inseamna lemn recoltat ilegal?
“Recoltat in mod ilegal” inseamna recoltat cu incalcarea legislatiei aplicabile a tarii de recoltare. (art.2, lit. g, EUTR)
Legislatia aplicabila
Conform EUTR “legislatia aplicabila” inseamna legislatia in vigoare in tara de recoltare si reglementeaza urmatoarele aspecte:
- drepturi de recoltare a lemnului in interiorul limitelor legale facute publice;
- plati pentru drepturile de recoltare si lemn, inclusiv taxe legate de recoltarea lemnului;
- recoltarea lemnului, inclusiv legislatia din domeniul forestier si cel al mediului, inclusiv gestionarea padurilor si conservarea biodiversitatii, atunci cand acestea sunt direct legate de recoltarea lemnului;
- drepturile legale ale tertilor privind folosinta si proprietatea afectate de recoltarea lemnului;
- comertul si vama, in masura in care este vizat sectorul forestier.
Astfel, prin legislatie aplicabila se intelege si legislatia care vizeaza platile si taxele pentru drepturile de recoltare, drepturile tertilor privind folosinta si proprietatea, legislatia privind recoltarea lemnului inclusiv cea din domeniul mediului, atunci cand acestea sunt direct legate de recoltarea lemnului.