In urma evaluarii eficienței și functionarii EUTR in cursul primilor doi ani de aplicare, Comisia Europeana a supus dezbaterii publice – in perioada ianuarie-aprilie 2018, posibilitatea amendarii domeniului de aplicare al EUTR. Potrivit strategiei pentru consultarea publica, aceasta s-a axat in jurul principalei intrebari “Ar trebui sa fie modificata sau nu actuala gama de produse a EUTR? Si daca da, in ce masura?”, si a fost adresata urmatoarelor categorii de grupuri de interese: orice parte interesata, inclusiv operatorii (asa cum sunt definiti in cadrul EUTR), comerciantii (asa cum sunt definiti in cadrul EUTR), alte intreprinderi care ar putea fi interesate de un domeniu de aplicare modificat al EUTR, industria și / sau asociatiile profesionale afectate, organizatiile ce reprezinta societatea civila, tarile producatoare de lemn din afara UE, publicul larg.

Rezultatele si tendintele sondajului:

La intrebarea “Este domeniul de aplicare actual adecvat pentru atingerea obiectivului EUTR – lupta impotriva taierilor ilegale de lemn si a comertului aferent?” mai mult de 70% din totalul de respondenti au raspuns “NU”, iar dintre acestia peste 70% au raspuns ca domeniul de aplicare trebuie amendat prin adaugarea de produse. De mentionat este ca 50 % dintre acestia au optat pentru ALL-IN, adica includerea tuturor produselor care contin lemn in lista EUTR.

Printre produsele mentionate in vederea includerii regasim materialele printate, carbunele, jucariile din lemn, scaunele sau alte produse regasite mai ales la capitolele 44, 49 si 94 din nomenclatorul european (Council Regulation (EEC) No 2658/87)

Rezultatele complete ale consultarii le puteti regasi aici:
results_timebr_regulation